Protein ve suplementaci sportovců a kulturistů je zodpovědný nejen za rozvoj svalů, ale také za jejich regeneraci po intenzivním tréninku. Při výběru proteinového doplňku se vyplatí dodržovat pár pravidel.
Proteinové doplňky lze rozdělit podle dvou hlavních kritérií – způsobu získávání a zdroje původu. První kategorie rozděluje proteinové doplňky na koncentráty a izoláty. Koncentrát obsahuje cca 70-85 % čisté bílkoviny, zatímco izolát obsahuje více, dokonce až 95 %.
Druhé kritérium, tedy zdroj bílkovinného původu, ji rozděluje na živiny živočišného a rostlinného původu. Mezi živočišnými produkty najdeme syrovátkový protein (vyrobený z kravského mléka), kaseinový protein a protein získaný z kuřecích vajec. Mezi živinami, ve kterých se bílkovina získává z rostlin, najdeme mj. sójový protein. Výběr vhodné živiny by měl záviset na potřebách organismu, době vstřebávání a finančních možnostech. Vyplatí se vyzkoušet různé doplňky a najít ten, který vám bude nejvíce vyhovovat.
Proteinové doplňky nejen pro sportovce
Proteinové doplňky – ačkoli jsou připraveny s ohledem na sportovce – jsou také perfektní pro jiné situace. Jejich vlastnosti podporující stavbu svalové tkáně jsou užitečné i pro pacienty po vyčerpávajících onemocněních, kterým umožňují rychlejší návrat do plné kondice a kondice. Díky tomu, že obsahují velmi velké množství kalorií, které tělo snadno vstřebá, podporují rekonvalescenci.
Obvykle jsou proteinové doplňky složeny tak, že obsahují bílkoviny s různou dobou trávení. Nejčastěji mezi ně patří syrovátkové proteiny, různé druhy proteinových směsí nebo kasein. Posledně jmenovaný protein hraje zvláštní roli, protože se tráví velmi pomalu a v kombinaci s kyselinou se sráží a zásobuje tak svaly na dlouhou dobu. Jeho působení především brzdí katabolismus, takže svaly neochabují ani neubývají. Syrovátkové proteiny jsou zase zdrojem energie potřebné k působení, protože se rychle vstřebávají. Proteinové doplňky mají také tu výhodu, že nezvyšují tělesný tuk.
Kasein neboli noční kondicionér
Kasein je často označován jako „noční“ doplněk, to znamená, že se používá v noci. Když se užívá před spaním, nejstabilněji uvolňuje aminokyseliny do krevního řečiště, a tím i do svalů. Doporučuje se pro ty, kteří chtějí vybudovat nejen sílu, ale i výrazné svaly. Jeho největší výhodou je pomalé vstřebávání.
V praxi to zjednodušeně znamená, že po celou dobu odpočinku je tělo rovnoměrně vybaveno materiálem použitým na stavbu tzv „Masy“. Jinými slovy, zabraňuje katabolismu, tedy rozkladu chemických sloučenin na jejich jednodušší části. Jde o specifickou mléčnou bílkovinu, která se vyskytuje v mnoha odrůdách – např. micelární kaseinát, kaseinát vápenatý nebo kaseinát draselný.
Získává se z mléka, má také nutriční hodnotu. Proto se s ním zachází nejen jako s doplňkem stravy, ale hlavně jako s potravou pro tělo. Čistý kasein obsahuje mnohem více bílkovin než běžně používaný syrovátkový protein. Doporučeno většinou cvičenců, na trhu má mnoho cenově odlišných variant. V čisté formě není příliš chutný. Lze jej však snadno přidat do proteinových směsí.